7 Οκτ 2013

Καρκίνος του πνεύμονα: ποια είναι τα συμπτώματα και η θεραπεία;
Ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζεται πολύ συχνά. Μάλιστα κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η συχνότητά του έχει αυξηθεί, κυρίως στις γυναίκες. Ο καρκίνος του πνεύμονα ευθύνεται για το 34% περίπου των θανάτων από καρκίνο στους άνδρες και για το 23% στις γυναίκες.


Ο καρκίνος του πνεύμονα χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: μικροκυτταρικού τύπου και μη μικροκυτταρικού τύπου, που έχουν διαφορετικούς τρόπους θεραπείας και πρόγνωσης.

Ο μικροκυτταρικός τύπος καρκίνου του πνεύμονα έχει άμεση σχέση με το κάπνισμα, αναπτύσσεται και διασπείρεται ταχέως και για το λόγο αυτό θεωρείται ότι δεν αντιμετωπίζεται με επέμβαση. Θεωρητικά έχει κάνει μεταστάσεις την ώρα της διάγνωσης ακόμα και αν ο εργαστηριακός έλεγχος δεν έχει διαπιστώσει κάποια μετάσταση. Ο τύπος αυτός ανταποκρίνεται πολύ καλά στη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία.

Ο μη μικροκυτταρικός τύπος καρκίνου πνεύμονα διαιρείται σε τρεις υποομάδες: τον πλακώδη, το αδενοκαρκίνωμα και το μεγαλοκυτταρικό τύπο. Το αδενοκαρκίνωμα είναι το μοναδικό που δεν έχει άμεση σχέση με το κάπνισμα. Ο μη μικροκυτταρικού τύπου καρκίνος του πνεύμονα εξαπλώνεται τοπικά και αργεί να δώσει απομακρυσμένες μεταστάσεις. Η χειρουργική θεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο στην πλήρη θεραπεία. Όταν η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια, η αντιμετώπισή της περιλαμβάνει χημειοθεραπεία και ακτινοβολία.

Ποια είναι η κύρια αιτιολογία του καρκίνου του πνεύμονα;

Δεν υπάρχει αμφιβολία σήμερα ότι το κάπνισμα ευθύνεται για όλους τους τύπους του καρκίνου του πνεύμονος εκτός από έναν, το αδενοκαρκίνωμα. Ο κίνδυνος του καρκίνου του πνεύμονα έχει άμεση σχέση με τον αριθμό των τσιγάρων που καταναλώνονται καθημερινά. Ένα άτομο που καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, επί πολλά χρόνια, έχει 30 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθει καρκίνο από ένα μη καπνιστή. Ένα στα επτά άτομα που καπνίζουν περισσότερα από δύο πακέτα τσιγάρα ημερησίως, θα πεθάνει από καρκίνο του πνεύμονα. Ο κίνδυνος του καρκίνου μειώνεται σημαντικά μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Τελευταία αναφέρεται ο όρος «παθητικός καπνιστής». Πράγματι έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που δεν καπνίζουν και ζουν με καπνιστές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από τη νόσο.

Ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου;

1. Κάπνισμα: είναι το κυριότερο αίτιο και ευθύνεται σχεδόν για το 85% των κακοηθών νεοπλασμάτων του πνεύμονα. Ο καπνός περιέχει πολλές καρκινογόνες ουσίες, που αλλοιώνουν το χαρακτήρα των κυττάρων τα οποία με το πέρασμα του χρόνου μπορούν να γίνουν καρκινικά. Όσο πιο πολύ καπνίζει κανείς τόσο πιο πολύ κινδυνεύει από τον καρκίνο.

2. Ηλικία: ο κίνδυνος προσβολής από τον καρκίνο αυτό αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας. Άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών έχουν 300 φορές μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου από άτομα ηλικίας μικρότερης των 30 ετών.

3. Φύλο: οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα από τις γυναίκες.

4. Κληρονομικότητα: υπάρχουν ενδείξεις ότι τα άτομα που έχουν συγγένεια πρώτου βαθμού με πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον καρκίνο αυτόν από ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός.

5. Δίαιτα: δίαιτα φτωχή σε βιταμίνες Α, Β και καροτίνη αυξάνει τη συχνότητα της νόσου.

6. Ακτινοβολία: η συχνή έκθεση σε ακτινοβολία προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα.

7. Επάγγελμα: έχει παρατηρηθεί αύξηση της συχνότητας της νόσου σε ορισμένα επαγγέλματα, όπως μάγειρες, αρτεργάτες, οικοδόμοι, υδραυλικοί, οδηγοί φορτηγών, άνθρωποι που ασχολούνται με δέρματα και εργάτες αμίαντου.

8. Ατμοσφαιρική ρύπανση: είναι γνωστή η αύξηση της συχνότητας της νόσου στους πληθυσμούς που ζουν στις μεγάλες πόλεις με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση.


Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα;

Συνήθως ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ασυμπτωματικός (χωρίς συμπτώματα) στα αρχικά στάδια. Μερικές φορές ανακαλύπτεται τυχαία ύστερα από ιατρικό έλεγχο για άλλο λόγο. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ο βήχας που εμφανίζεται, όταν ερεθίζεται ή πιέζεται κάποιος βρόγχος. Οι καπνιστές που έχουν το λεγόμενο «βήχα του καπνιστή» πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όταν αλλάζει ο χαρακτήρας του ή χειροτερεύει. Ο επίμονος θωρακικός πόνος είναι ένα σύμπτωμα που οδηγεί συχνά στη διάγνωση της νόσου. Η δύσπνοια και οι συχνές αναπνευστικές λοιμώξεις, τα αιμόφυρτα πτύελα, η αιμόπτυση, η βραχνάδα της φωνής και το οίδημα του προσώπου αποτελούν ειδικά συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα. Η καταβολή, η ανορεξία, η απώλεια βάρους και ο πυρετός είναι γενικά συμπτώματα όλων των νεοπλασμάτων. Δεν είναι καθόλου σπάνιο, τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα, να προέρχονται από τις μεταστάσεις, όπως οσφυαλγία στις οστικές μεταστάσεις ή ημιπληγία, ακόμα και κώμα από τις εγκεφαλικές μεταστάσεις και άλλα.

Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα;

Μια απλή ακτινογραφία θώρακος είναι συνήθως αρκετή για την αρχική διάγνωση. Η αξονική και η μαγνητική τομογραφία θώρακος δίνουν αρκετές πληροφορίες και με μεγαλύτερη ακρίβεια όσον αφορά στην ύπαρξη μεταστάσεων, την έκταση του όγκου και την πιθανή προσβολή μεγάλων αγγείων καρδιάς και θωρακικών τοιχωμάτων. Η βρογχοσκόπηση και η βιοψία του όγκου θέτουν την τελική κυτταρολογική διάγνωση, το βαθμό της κακοήθειας και τον τύπο του καρκίνου.

Έχει σημασία η προφύλαξη και έγκαιρη διάγνωση;

Η προφύλαξη είναι ο πιο σημαντικός τρόπος για τον έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα. Η διακοπή του καπνίσματος είναι το πρώτο βήμα για την προφύλαξη από τη νόσο. Το 90% των πασχόντων από καρκίνο του πνεύμονα δεν θα αντιμετώπιζε την πάθηση, αν δεν κάπνιζε. Οι καπνιστές πρέπει να ελέγχονται από τους γιατρούς τους συχνότερα.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του πνεύμονα;

Η θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται από την έκταση της νόσου. Γενικά, οι τρεις κλασικοί τρόποι θεραπείας (χειρουργική, χημειοθεραπεία, ακτινοβολία) δίνουν πολλές φορές καλά αποτελέσματα μέχρι και πλήρη ίαση, όταν η νόσος βρίσκεται σε αρχικά στάδια.

α. Χειρουργική θεραπεία:

Η χειρουργική αφαίρεση τον όγκου παραμένει η πρώτη επιλογή για τον καρκίνο του πνεύμονα, όταν βρίσκεται σε αρχικά στάδια. Όταν ο καρκίνος είναι σχετικά σε αρχικό στάδιο, αλλά είναι τοπικά προχωρημένος και η αφαίρεση του είναι δύσκολη, ξεκινά χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία προεγχειρητικά, έτσι ώστε να μικρύνει ο καρκίνος και να γίνει δυνατή η χειρουργική αφαίρεση. Η πλήρης ίαση επιτυγχάνεται σε μεγάλο ποσοστό των ασθενειών αυτών.

β. Ακτινοθεραπεία:

1. Προεγχειρητική ακτινοβολία: χρησιμοποιείται, όπως προαναφέρθηκε, για τη σμίκρυνση του όγκου, ώστε να γίνει η χειρουργική αφαίρεση του εύκολη. 2. Μετεγχειρητική ακτινοβολία:εφαρμόζεται μετά τη χειρουργική αφαίρεση του όγκου. Η σκοπιμότητά της είναι η αποστείρωση της περιοχής από τυχόν υπολειμματικά καρκινικά κύτταρα. 3. Σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία: η ακτινοβολία είναι πολύ χρήσιμη, όταν συνδυάζεται με τη χημειοθεραπεία, ιδίως σε άτομα που πάσχουν από μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

γ. Χημειοθεραπεία:

Σε συνδυασμό με τις άλλες μεθόδους θεραπείας (χειρουργική-ακτινοθεραπευτική), παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου. Σήμερα στη διάθεσή μας υπάρχουν πολλά καινούρια φάρμακα, που έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο του πνεύμονα με μεγάλη επιτυχία. 1. Προεγχειρητική χημειοθεραπεία: τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα προκαλούν σμίκρυνση του όγκου, ώστε η χειρουργική αφαίρεσή του να είναι εφικτή. 2. Μετεγχειρητική χημειοθεραπεία: έχει σκοπό να λειτουργήσει συστηματικά και να καταστρέψει τυχόν υπολειμματική νόσο.3. Σε συνδυασμό με την ακτινοβολία: η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ακτινοβολία, κυρίως σε άτομα που πάσχουν από μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Με την επιστημονική συνεργασία του www.iator.gr .

clickatlife.gr

           Aκολουθήστε μας στο Facebook


Υγεία και άλλα...

Ετικετες

'Ανοιας (1) 'Εκτακτες συστολές (1) 'Υπνος (2) 6 Ιουλίου 2013 (1) AIDS (13) Alzheimer (3) Asperger (2) Bazaar (1) Botox (3) Bulling (1) Burnout (1) Cern (1) clawback (1) DNA (4) DSM-5 (1) Déjà vu (1) Facebook (1) Fitness (80) Fomo (1) Frozen yogurt (1) Google Earth (1) H7N9 (1) Hangover (2) HPV (2) Internet (2) IQ (1) Jet Lag (1) Junk food (2) Kickboxing (1) laptop (1) Laser (1) Lifestyle (1) LSD (1) PRP (1) sex (2) Smartphone (1) Social media (1) Stephen Hawking (1) Stress (2) Stretching (1) Tips (1) Trigger point (1) UNICEF (1) Άγιος Δημήτριος (1) Άγχος (20) Άδωνις Γεωργιάδης (4) Άθλημα (1) Άθληση (6) Άλγος (3) Άνδρες (1) Άνθρωπος (4) Άνοδος (1) Άνοια (5) Άνοιες (3) Άνοιξη (1) Άντρας (2) Άντρες (11) Άνω Κώμη (1) Άρνηση (1) Άρσις (2) Άσθμα (1) Άσκηση (50) Έγκλημα (2) Έκθεση (2) Έκτακτες συστολές (1) Έκτρωση (2) Έλεγχοι (3) Έλεγχος (3) Έλκη κάτω άκρων (2) Έλλειμα (1) Έλλειψη σίδηρου (1) Έλληνες (4) Έλληνες Γιατροί (2) Έμβρυα (1) Έμπνευση (1) Έμφραγμα (5) Έμφραγμα του μυοκαρδίου (3) Ένστικτο (1) Ένταση (1) Έντερο (2) Έξυπνοι Άνθρωποι (1) Έπαινος (1) Έρευνα (40) Έρευνες (5) Έρωτας (3) Έσω πλάγιος σύνδεσμος (1) Έφηβοι (4) Έφηβος (1) Ήλιος (3) Ήπαρ (2) Ίκτερος (1) Ίλιγγος (1) Αέρια (1) Αίσθημα παλμών (1) Αίτια (12) Αγάπη (7) Αγία Σοφία (1) Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδειο (1) Αγγούρι (1) Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα (1) Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (1) Αγκώνας (3) Αγορά (1) Αγοραφοβία (1) Αγροτικοί Ιατροί (3) Αγωγή (1) Αγωνίσματα (1) Αγόρια (5) Αγώνες (5) Αδέλφια (1) Αδέρφια (1) Αδενοειδείς Εκβλαστήσεις (1) Αδιέξοδα (1) Αδυνάτισμα (4) Αδυναμία (1) Αδυναμίες (1) Αεροπορικό ταξίδι (1) Αερόβια (1) Αερόβια Άσκηση (1) Αθήνα (3) Αθλήματα (2) Αθλητές (6) Αθλητικά Παπούτσια (1) Αθλητικές Κακώσεις (3) Αθλητική Διατροφή (3) Αθλητισμός (2) Αθροιστικές Κεφαλαλγίες (1) Αιγαίο (1) Αιματολογία (3) Αιματολογική εξέταση (3) Αιμοδοσία (47) Αιμοδότες (2) Αιμοδότης (1) Αιμοκάθαρση (1) Αιμορραγία (1) Αιμορροΐδες (1) Αιμορροφιλία (1) αισθητηριακή αναζήτηση (1) Αισθητηριακή επεξεργασία (1) Αισθητηριακή Ολοκλήρωση (1) Αισθητική (5) Αισιοδοξία (1) Αιτίες (1) Αιτιολογία (2) Αιφνίδιος βρεφικός θάνατος (1) Αιφνίδιος Θάνατος (2) Ακινητοποίηση (1) Ακοή (4) Ακράτεια (2) Ακρινή (1) Ακριτικά Νησιά (1) Ακρωτηριασμοί (1) Ακτιβισμός (1) Ακτινοβολία (3) Αλάτι (4) Αλήθειες (1) Αλβανία (1) Αλεμτουζουμάμπη (1) Αλκοολισμός (1) Αλκοτέστ (1) Αλκοόλ (18) Αλλαγές (2) Αλλαγή ώρας (1) Αλλεργία (3) Αλλεργίες (14) Αλληλοβοήθεια (6) ΑΛΠ (2) Αλτσχάιμερ (13) Αμβλυωπία (1) ΑΜΕΑ (10) Αμνιακό Υγρό (1) Αμνιοπαρακέντηση (1) Αμύνταιο (3) Ανάγκες (1) Ανάγνωση (1) Ανάλυση (1) Ανάπττυξη (1) Ανάπτυξη (45) Ανάπυξη (1) Ανέγερση (1) Ανήλικη (1) Ανίχνευση (1) Αναβάθμηση (1) Αναγέννηση (1) Αναδιάρθρωση (1) Αναζωογόνηση (2) Αναισθησία (2) Ανακάλυψη (3) Αναλγησία (2) Αναλγητικά (1) Αναλογίες (1) Αναλογική (1) Αναλώσιμα Υλικά (1) Αναπαραγωγή (1) Αναπηρία (6) Αναπηρίες (2) Αναπνοή (2) Αναπνοή.Αποτύπωμα (1) Αναπτυξιακή δυσπραξία (2) Αναρρωτικές (1) Ανασφάλεια (1) Ανασφάλιστοι (2) Ανατροφή (12) Αναψυκτικά (5) Ανδρολογία (24) Ανδρόπαυση (1) Ανεργία (2) Ανεύρυσμα Εγκεφάλου (1) Ανησυχία (1) Ανθρωπιά (6) Ανθρωπισμός (1) Ανθρώπινα πρόσωπα (1) Ανθρώπινες Σχέσεις (13) Ανθρώπινο Σώμα (1) Ανοσοποιητικό (3) Αντίδοτα (1) Αντίκτυπο (1) Αντίληψη (1) Ανταγωνισμός (1) Αντηλιακά (1) Αντιβίωση (2) Αντιβιοτικά (1) Αντιγήρανση (4) Αντικαταθλιπτικά (4) Αντιμετώπιση (35) Αντιοξειδωτικά (1) Αντιπερφέρια (1) Αντισύλληψη (3) Αντιφλεγμονώδη (1) Αντρική Οστεοπόρωση (1) Ανόρθωση Στήθους (1) Αξιολόγηση (1) Αξονική στεφανιογραφία (2) Αξονικός Τομογράφος (5) Απάτη (2) Απαγωγές (2) Απαξίωση (1) Απασχόληση (2) Απεικονιστικές Εξετάσεις (1) Απειλές (1) Απειλή (1) Απεργίες (1) ΑΠΘ (1) Αποβολή (3) Απογαλακτισμός (2) Απογευματινά Ιατρεία (1) Αποδοχή (1) Αποδράσεις (1) Αποθεραπεία (2) Αποκατάσταση (11) Αποκατάσταση 'Ορασης (1) Αποκλειστικές (1) Αποκρυπτογράφηση (1) Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς (1) Απολαύσεις (1) Απομόνωση (2) Αποτελέσματα (1) Αποτοξίνωση (2) Αποχωρισμός (1) Απόγνωση (1) Απόδοση (2) Απόφαση (1) Απώλεια βάρους (2) Απώλεια Μαλλιών (1) Αργυρούπολη (1) Αρθρίτιδα (3) Αρθροπλαστική Γόνατος (1) Αρθροπλαστική Ισχίου (1) Αρθροσκόπηση (1) Αρθρώσεις (2) Αριστεροχειρία (2) Αρμονία (1) Αρρυθμία (1) Αρρυθμίες (1) Αρρώστιες (3) Αρτηριακή πίεση (11) Αρτηριακή υπέρταση (5) Αρχαίοι Έλληνες (1) Ασβέστιο (1) Ασθένεια (4) Ασθένειες (9) Ασθενής (1) Ασθενείς (5) Ασκήσεις (9) Ασκήσεις.Παιδί (1) Ασπαρτάμη (2) Ασπιρίνη (4) Ασφάλεια (2) Ασφάλιση (1) Ασφαλισμένοι (3) Ασύρματος Βηματοδότης (1) Ατοπική δερματίτιδα (1) Αττικό Νοσοκομείο (1) Ατυχήματα (4) Αυγό (1) Αυξητικές Τάσεις (1) Αυξητική Στήθους (1) Αυπνία (6) Αυστηρότητα (1) Αυστραλία (1) Αυτιά (1) Αυτισμός (42) Αυτοάνοσα (2) Αυτοάνοσα Νοσήματα (2) Αυτοέλεγχος (1) Αυτοβοήθεια (1) αυτοεικόνα (1) Αυτοεξυπηρέτηση (4) Αυτοκίνητο (4) Αυτοκτονίες (9) Αυτοκόλλητα νικοτίνης (1) Αυτονομία (1) Αυτοξυπηρέτηση (1) αυτοπεποίθηση (4) Αυτοτραυματισμός (1) Αυχένας (1) Αυχενικό Σύνδρομο (4) Αφαίρεση (2) Αχίλλειος Τένοντας (1) Αχρωματοψία (1) Αύγουστος (1) Αύγουστος 2013 (1) Αύξηση βάρους (1) Βάδιση (4) Βάρδιες (1) Βάρος (2) Βάση δεδομένων (1) Βία (2) Βακτήρια (1) Βαριές Αρρώστιες (1) Βασιλικός Πολτός (1) Βελβεντός (1) Βελονισμός (1) Βηματοδότης (1) Βιασμός (2) Βιβλία (2) Βιβλιογραφία (1) Βιντεοπαιχνίδια (1) Βιοεπιστήμη (2) Βιολογία (3) Βιρτζίνια Τζόνσον (1) Βιταμίνες (7) Βιώματα (1) Βλάβες (1) Βλαισογονία (1) Βλαισό μεγάλο δάκτυλο (1) Βλαστικά Κύτταρα (1) Βλαστοκύτταρα (7) Βλεμματική Επαφή (1) Βοήθεια στο Σπίτι (4) Βοηθήματα (2) Βουλή (1) Βουλιμία (2) Βουνό (1) Βρέφη (3) Βρέφος (3) Βραδυνό Φαγητό (2) Βρεφονηπιακός Σταθμός (1) Βρογχίτιδες (1) Βρυγμός (1) Βρώμη (3) Βόλος (1) Γάλα (1) Γάμος (9) Γέλιο (3) Γέννηση (6) Γέφυρα Ζωής (17) Γήρανση (8) Γαλάνη (1) Γαλακτικό οξύ (1) Γαλακτομικά (1) Γαστρεντερίτιδα (2) Γαστρεντερολογία (4) Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (1) Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (1) Γενετικές αιτίες (1) Γενετικές βλάβες (1) Γενετικό υλικό (1) Γενικές Οδηγίες (1) Γεννήσεις (1) Γεννητική (7) Γεννητικό Τεστ (1) Γεράματα (1) Γεροντική άνοια (1) Γεύματα (3) Γηριατρική (3) Γιαούρτι (1) Γιατροί (7) Γιατροσόφια (1) Γιογιό (1) Γιορτές (4) Γιώργος Δακής (1) Γκάνα (1) Γλουτένη (2) Γλυκά (4) Γλυκαντικά (2) Γλυκόζη (1) Γονίδια (10) Γονίδιο (2) Γονείς (28) Γονιδίωμα (1) Γονιδιοθεραπεία (1) Γονιμότητα (6) Γράμμωση (2) Γρήγορο Βάδισμα (1) Γρίπη (6) Γρίπη των πτηνών (1) Γρίππη των πτηνών (1) Γραμμές SOS (1) Γραπτή Έκφραση (1) Γραφή (2) Γραφεία (1) Γραφείο (2) Γραφειοκρατία (3) Γρεβενά (20) Γυαλιά ηλίου (2) Γυμναστήριο (1) Γυμναστική (7) Γυμναστική με Βάρη (1) Γυναίκα (3) Γυναίκες (17) Γυναικεία Συναισθηματική εξάρτηση (1) Γυναικολογία (93) Γυναικομαστία (1) Γόνατα (1) Γόνατο (2) Δάκτυλα (1) Δέρμα (2) Δήμοι (1) Δήμος Γρεβενών (1) Δήμος Κοζάνης (4) Δίαιτα (11) Δίαιτα Ντούκαν (1) Δίδυμα (2) ΔΑΔ (1) Δαπάνες (2) Δείκτης Νοημοσύνης (3) ΔΕΗ (1) Δελτία Μετακίνησης (1) Δελτίο τιμών (1) Δεξιοχειρία (1) Δεξιότητες (2) ΔΕΠΥ (12) Δερματολογία (11) Δεύτερος Γάμος (1) Δηλητήριο (1) Δηλητηριάσεις (1) Δηλητηριάση (1) Δημητριακά (1) Δημοτικό (2) Δημόκριτος (1) Δημόσια Υγεία (1) Διάβασμα (3) Διάγνωση (16) Διάδρομος (1) Διάθεση (3) Διάλεξη (4) Διάρκεια (1) Διάρροια (2) Διάστρεμμα (3) Διάταξη (1) Διαβήτης (18) Διαβητής (1) Διαγνωστικές Εξετάσεις (3) Διαδίκτυο (7) Διαδιαφραγματική Οισοφαγεκτομή (1) Διαδικασία (1) Διαζύγιο (3) Διαθεσιμότητα (2) Διακομιδή (1) Διακοπές (15) Διακοπή Καπνίσματος (1) Διακρίσεις (1) Διαλέξεις (1) Διαλειμματική άσκηση (2) Διαμαρτυρία (3) Διαπαιδαγώγηση (21) Διασημότητες (2) Διαστολική (1) Διαταραχές (3) Διαταραχές ανάγνωσης (1) Διαταραχές ύπνου (5) Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας (1) Διατροφή (239) Διατροφικές Διαταραχές (1) Διαφθορά (1) Διαχείριση (2) Διαχείριση Άγχους (1) Διαχωρισμός (1) Διγλωσσία (1) Διεκδικητικότητα (1) Διημερίδα (1) Δικαιοσύνη (1) Δικαιώματα (1) Δικαστική Ψυχολογία (1) Διοίκηση (8) Διοικητές (1) Διορισμοί (2) Διπολική Διαταραχή (1) Δοκιμασία Κόπωσης (1) Δράσεις (1) Δράση (2) Δραστηριότητες (10) Δρομείς Υγείας (1) Δρόμοι υγείας (2) Δυναμικό Υπερηχογράφημα (1) Δυσανεξία (1) Δυσγραφία (5) Δυσκολίες (2) Δυσλειτουργίες (1) Δυσλεξία (11) Δυσμηνόρροια (2) Δυσορθογραφία (1) Δυσπεψία (2) Δυσπραγία (1) Δυσφαγία (1) Δυσφορία (1) Δυτική Μακεδονία (16) Δωρεά (1) Δωρεά Μυελού των Οστών (1) Δωρεά Οργάνων (1) Δωρεάν (5) Δωρεάν Υγεία (1) Δόντια (2) Δύναμη (4) Εγγραφές (2) Εγκέφαλος (15) Εγκαίνια (1) Εγκατάλειψη (1) Εγκαύματα (3) Εγκεφαλικά Κύτταρα (1) Εγκεφαλικές Βλάβες (1) Εγκεφαλική Βλάβη (2) Εγκεφαλική Παράλυση (2) Εγκεφαλικό Επεισόδιο (13) Εγκλήματα (1) Εγκυμοσύνη (25) Εθελοντισμός (4) Εθισμός (4) Ειδική Αγωγή (4) Ειδικό Εργαστήρι (1) Εισιτήριο (1) Εισόδημα (1) ΕΚΑΒ (2) Εκδηλώσεις (4) Εκμάθηση (4) Εκπαίδευση (9) Εκπαίδευση Τουαλέτας (1) Εκπαιδευτικοί (3) Εκτόνωση (1) Εκφοβισμός (1) Ελιές (1) Ελλάδα (5) Ελλείψεις (2) Ελλειπτικό (1) Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (1) Ελληνική Εταιρεία (1) Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας (2) Ελληνόπουλα (1) Ελπίδες (1) ΕΛΠΙΔΑ (1) Εμβολιασμός (9) Εμβρυολογία (1) Εμβόλια (1) Εμβόλιο (3) Εμμηνόπαυση (2) Εμπειρίες (2) Εμπόριο παιδιών (1) Εμφάνιση (2) Εμφύτευμα (2) Ενήλικες (2) Εναλλακτική Ιατρική (2) Ενδείξεις (2) Ενδοαυλικό Laser (1) Ενδοθηλιακά Κύτταρα (1) Ενδοκρινολογία (3) Ενδομητρίωση (1) Ενδοοικογενειακή Βία (1) Ενδορφίνες (1) Ενδοσχολική Βία (1) Ενεργειακά Ποτά (2) Ενημέρωση (14) Ενοχές (1) Ενοχλήσεις (1) Εντάσεις (2) Εντατική (1) Ενυδάτωση (2) Εξάδυμα (1) Εξάρθρημα Ώμου (1) Εξάρτηση (2) Εξάψεις (1) Εξέλιξη (5) Εξέλιξη λόγου (1) Εξαρτησιογόνες ουσίες (2) Εξασθενές Χρώμιο (1) Εξατομίκευση (1) Εξαφανίσεις (4) Εξελίξεις (36) Εξετάσεις (17) Εξετάσεις αίματος (1) Εξοπλισμός (1) Εξωσωματική (7) Εξώδικο (2) ΕΟΠΥΥ (32) Εορδαία (3) ΕΟΦ (1) Επάγγελμα (1) Επέμβαση (2) Επίδραση (1) Επαγγέλματα (1) Επαγγελματική Σχολή Βοηθών Νοσηλευτών (1) Επαγγελματικός προσανατολισμός (1) Επεμβατική Ιατρική (1) Επερώτηση (1) Επιβίωση (3) Επιδερμίδα (1) Επιδημιολογία (5) Επιδόματα (1) Επιδόσεις (3) Επιθετικότητα (4) Επικινδυνότητα (1) Επικοινωνία (6) Επικονδυλίτιδα (3) Επικουρικοί Ιατροί (1) Επιληψία (4) Επιλογές (1) Επιλόχεια Κατάθλιψη (2) Επιμόρφωση (2) Επιπεφυκίτιδα (1) Επιπλοκές (1) Επιπτώσεις (4) Επισκέψεις (1) Επισκεψιμότητα (2) Επισκληρίδιος (2) Επιστήμη (7) Επιστήμονες (1) Επιστημονικά επιτεύγματα (1) Επιστολή (1) Επιφυλακή (1) Επιχείλιος Έρπης (1) Επιχορήγηση (1) Εποχική Γρίπη (1) Επώνυμοι (1) Εράτυρα (1) Εργαζόμενοι (2) Εργασία (14) Εργασιακό Στρες (1) Εργασιομανία (1) Εργαστήρια (1) Εργοθεραπεία (90) Εργοθεραπευτές (3) Εργοθεραπευτής (2) Εργοθεραπευτική συνεδρία (2) Ερυθρός Σταυρός (2) Ερωτική επαφή (1) Ερωτική Επιθυμία (1) ΕΣΥ (7) Εταιρίες (1) Ευαγγελισμός (1) Ευεξία (4) Ευεργετήματα (1) Ευεργετικές Θεραπείες (1) Ευημερία (1) Ευθειασμός (1) Ευρυαγγεία (1) Ευρωπαική Ένωση (1) Ευρώπη (5) Ευτυχία (6) Εφαρμογές (1) Εφηβεία (8) Εφημερίες (4) Εφορία (1) Εφυία (1) ΕφυΪα (1) Εφόδια (1) Ζάλη (4) Ζάχαρη (2) Ζάχαρο (1) Ζέστη (2) Ζήλεια (1) Ζακχαρώδης Διαβήτης (4) Ζωή (21) Ζωγραφική (1) Ζώα (1) Η/Υ (2) Ηλίαση (1) Ηλεκτρονικό Τσιγάρο (2) Ηλικία (9) Ηλικίες (5) Ηλικιωμένοι (4) Ηλιοθεραπεία (1) Ηλοθεραπεία (1) Ημερίδα (10) Ημερίδες (7) Ημικρανία (1) Ημικρανίες (6) Ημιμαραθώνιος (1) Ηπατίτιδα C (3) Ηπατοπάθειες (1) Ηρεμία (3) Ηχολαλία (1) Θάλασσα (4) Θάλλασα (1) Θάνατος (12) Θέατρο (1) Θέληση (1) Θέσεις (1) Θέσεις Εργασίας (1) Θέση W (1) Θαλασσαιμία (1) Θαλασσινό Μπάνιο (1) Θεατρική Παράσταση (1) Θεραπεία (48) Θεραπείες (3) Θεραπευτικές ιδιότητες (1) Θερμίδες (14) Θερμοκρασία (2) Θερμοπληξία (1) Θερμόμετρο (1) Θεός (2) Θηλασμός (6) Θλίψη (3) Θνησιμότητα (11) Θρεπτικά συστατικά (1) Θυμός (5) Θυρεοειδής (4) Θυρεοειδής αδένας (2) Θόρυβος (1) Θύματα (1) Ι.Ψ.Υ.Π.Ε. (1) Ιαπωνία (1) Ιατρείο (1) Ιατρικά Νέα (1) Ιατρικά Τρικ (1) Ιατρικές Εξετάσεις (2) Ιατρικές θεωρίες (1) Ιατρικές Πράξεις (1) Ιατρικές υπηρεσίες (3) Ιατρικές Υποθέσεις (1) Ιατρική (7) Ιατρική Βοήθεια (1) Ιατρική Ιστορία (1) Ιατρικό Προσωπικό (2) Ιατρικό Υλικό (1) Ιατρικός Σύλλογος (5) Ιατροί (12) Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός (3) Ιατρός (1) Ιδανικό Σώμα (1) Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (2) Ιδιαιτερότητες (2) Ιδιοσυγκρασία (1) Ιδιωτικά εργαστήρια (1) Ιδιωτικές Κλινικές (2) Ιδρύματα (1) ΙΚΑ (2) Ικαρία (2) Ινδία (1) Ινομυώματα (1) Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (1) Ιογενείς ηπατίτιδες (1) Ιππασία (1) Ισλανδία (1) Ισχίο (1) Ισότητα (1) Ιός (1) Ιός Δυτικού Νείλου (1) Ιώδιο (1) Ιώσεις (7) Κάλιο (1) Κάπνισμα (27) Κάταγμα Ισχίου (1) Κάτω άκρα (2) Κάψιμο (1) Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας (1) Κέντρο Υγείας (2) Κήλες (1) Κήλη (4) Κίνα (2) Κίνδυνοι (6) Κίνδυνος (2) Κίνηση (1) Καθαρό Νερό (1) Καθημερινότητα (5) Καθιστή Θέση (2) Καθιστική ζωή (2) Καινοτομίες (1) Καισαρική (3) Κακή αναπνοή (1) Κακοποίηση (4) Κακώσεις (1) Καλοκαίρι (31) Καλοκαιράκι (1) Καλοκαιρινά Φρούτα (1) Καούρες (2) Καρδία (1) Καρδιά (16) Καρδιαγγειακά Νοσήματα (5) Καρδιαγγειακό (2) Καρδιακή Ανακοπή (1) Καρδιακή Ανεπάρκεια (1) Καρδιακή Αρρυθμία (1) Καρδιακή Λειτουργία (1) Καρδιακή Νόσο (1) Καρδιακή προσβολή (2) Καρδιακοί Παλμοί (1) Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (1) Καρδιολογία (62) Καρδιολογικά Προβλήματα (1) Καρδιολογικό Συνέδριο (3) Καρδιοπάθεια (3) Καρδιοπάθιες (1) Καρκίνος (61) Καρκίνος Ενδομητρίου (1) Καρκίνος Παγκρέατος (2) Καρκίνος παχέος εντέρου (3) Καρκίνος Προστάτη (5) Καρκίνος της Μήτρας (1) Καρκίνος του Δέρματος (1) Καρκίνος του Μαστού (7) Καρκίνος του Πνεύμονα (1) Καρκινικά κύτταρα (1) Καρκινικοί Όγκοι (1) Καρκινογέννεση (1) Καρπιαίος Σωλήνας (1) Καρύδια (1) Κατάγματα (2) Κατάδυση (1) Κατάθλιψη (35) Κατάποση (1) Κατάργηση (1) Καταβολή (1) Κατακράτηση (2) Καταλληλότητα (1) Κατανάλωση (4) Καταπολέμηση (1) Καταπόνηση (1) Καταρράκτης (1) Κατοικία (1) κατοικίδια ζώα (2) Καυγάδες (1) Καφές (14) Καφεΐνη (1) Καφεινη (1) Καύσεις (2) Καύσωνας (5) ΚΔΑΠ-ΜΕΑ (3) ΚΕΕΛΠΝΟ (1) ΚΕΠΑ (1) Κερδοσκοπία (1) Κεφαλαλγίες (2) Κηλίδες (1) Κηπουρική (1) Κινητά τηλέφωνα (1) Κινητή Τηλεφωνία (2) Κινητικά Προβλήματα (1) Κινητικά τικ (1) Κινητική Εξέλιξη (2) Κινητικότητα (5) Κινητό (1) Κιρσοί (2) Κλειτοριδεκτομή (1) Κληρονομικότητα (7) Κλιμακτήριος (1) Κλιματιστικά (1) Κλινικές δοκιμές (1) Κλινική εικόνα (1) Κλοπές (2) Κλωνοποίηση (1) Κνίδωση (1) Κοβεντάρειο (1) Κοζάνη (79) Κοιλιά (2) Κοιλιακή Χώρα (1) Κοιλιακοί (1) Κοιλιοκάκη (1) Κοινωνία (22) Κοινωνικές Δράσεις (2) κοινωνική δικτύωση (1) Κοινωνική κρίση (2) Κοινωνική Φροντίδα (1) Κοινωνικό Φαρμακείο (2) Κοινωνιολογία (1) Κοινωνιολόγοι (1) Κοκαΐνη (3) Κολίτιδα (1) Κολικοί (1) Κολπίτιδα (1) Κολπική Μαρμαρυγή (1) Κολύμβηση (2) Κολύμπι (1) Κονδυλώματα (1) Κορίτσια (3) Κοστολόγηση (4) Κουνούπια (2) Κοχλιακά εμφυτεύματα (1) Κράμπες (1) Κράτος (2) Κρέας (1) Κρίσεις Πανικού (7) Κρίση (1) Κρακ (1) Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις (1) Κρασί (2) Κριτήρια (1) Κρούσματα (1) Κρυολογήματα (3) Κρόκος (1) Κρύο (1) Κυκλοφορίες (1) Κυνηγετικός Σύλλογος (1) Κυτταρίτιδα (1) Κως (2) Κόκκινο Κρέας (1) Κόπωση (3) Κόρη (2) Κόστος (5) Κύηση (1) Κύπρος (1) Κύτταρα (1) Λάθη (3) Λήψη (1) Λίμπιντο (1) Λίπη (3) Λίπος (11) Λαιμός (1) Λακινιμόδη (1) Λακτόζη (1) Λαμπαδηδρομία (3) Λαοί (1) Λαπαροσκοπική (3) Λαπαροσκόπιση (1) Λειτουργία (2) Λειτουργεία (1) Λεκτική Βία (1) Λεμόνι (1) Λευχαιμία (3) Λεύκανση (1) Λιπαρά οξέα (1) Λιποαναρόφηση (1) Λιτότητα (1) Λογοθεραπεία (10) Λοιμώξεις (1) Λουκέτα (3) Λουτεολίνη (1) Λοχεία (1) Λύπη (1) Μάθηση (2) Μάτια (1) Μέγας Αλέξανδρος (1) Μέθοδος (1) Μέθοδος Willbarger (1) Μέλη (1) Μέλι (1) Μέλλον (2) Μέσος όρος (3) Μέσος όρος ζωής (3) Μέτρηση (2) Μήλα (1) Μήτρα (2) Μαγνήσιο (1) Μαγνητικός Τομογράφος (1) Μαθήματα (1) Μαθηματικά (1) Μαθησιακές Δυσκολίες (7) Μαθητές (3) Μαιευτική (20) Μακροβιότητα (3) Μακροζωία (6) Μαμάδες (1) Μαμάτσειο (5) Μανιοκατάθλιψη (3) Μανιτάρια (1) Μαραθώνιος (2) Μαριχουάνα (1) Μασάζ (5) Μαστίτιδα (1) Μαστίχα (1) Μαστεκτομή (2) Μαστογράφος (2) Μαστογραφία (6) Μαστός (3) Μαύρο σκόρδο (1) Μείωση Βάρους (1) Μεγάλη Εβδομάδα (1) Μελάνωμα (3) Μελέτες (1) Μελέτη (3) Μελαγχολία (2) Μεσογειακή Διατροφή (2) Μετάδοση (4) Μετάλλαξη (1) Μεταβολικές Διαταραχές (1) Μεταβολικό Σύνδρομο (2) Μεταβολισμός (8) Μετακινήσεις (2) Μεταλλάξεις (1) Μεταμοσχεύσεις (5) Μεταμόσχευση (5) Μεταμόσχευση Μηνίσκου (1) Μεταμόσχευση μυελού οστών (1) Μετανάστευση (1) Μεταταρσαλγίες (1) Μετατραυματικό Στρες (2) Μεταφορά Βάρους (1) Μετρητές (1) Μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος (1) Μητέρα (8) Μητέρες (1) Μητρότητα (4) Μικροβιολογία (1) Μικροβιουρία (1) Μικροχειρουργική (6) Μισθοδοσία (2) Μνήμη (4) Μνημόνιο (2) Μολύνσεις (2) Μονάδα Εμφραγμάτων (1) Μονάδες (1) Μοσχεύματα (1) Μουσική (2) Μουσικοθεραπεία (1) Μπίρα (1) Μπαμπάδες (3) Μπαμπάς (1) Μποδοσάκειο (8) Μπόντι-Μπίλντνγκ (1) Μυελός (2) Μυελός των οστών (1) Μυικές Κράμπες (1) Μυικό σύστημα (1) Μυικός πόνος (1) Μυικός Όγκος (1) Μυοπεριτονιακός πόνος (1) Μυστικά (1) Μυωπία (2) Μωρά (17) Μωράκια (1) Μωρό (6) Μόλυνση (2) Μόρφωση (1) Μύες (2) Μύθοι (11) Νάτριο (1) Νέα (1) Νέα Γρίπη (1) Νέες θεραπείες (7) Νέες Τεχνολογίες (1) Νέοι (2) Νήπια (5) Νανοτεχνολογία (1) Ναρκωτικά (8) Ναύλοι (1) Νεανικός Διαβήτης (1) Νεογέννητα (2) Νεογνά (2) Νερό (6) Νευρικά κύτταρα (1) Νευρική ανορεξία (4) Νευρική ορθορεξία (1) νευρικό σύστημα (1) Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές (1) Νευροεκφυλιστικές ασθένειες (1) Νευρολογία (85) Νευροχειρουργική (8) Νευροψυχολογία (1) Νευρώνες (1) Νεφρά (1) Νεφρική Λειτουργία (1) Νεότητα (1) Νεύρα (1) Νηπιαγωγείο (2) Νηστίσιμα (2) Νηστεία (7) Νοημοσύνη (6) Νοητική ικανότητα (1) Νομοθεσία (1) Νομοσχέδιο (1) Νοσήματα (2) Νοσηλευτικό Προσωπικό (1) Νοσηρότητα (4) Νοσοκομεία (33) Νοσοκομείο (11) Νοσοκομείο Γρεβενών (5) Νοσοκομείο Παίδων (2) Νοσοκομειακοί Γιατροί (1) Νοσοκόμες (1) Νους (1) Νυστέρι (1) Νυχτερινή εργασία (1) Νωτιαίος Μυελός (2) Νόηση (1) Νόμος (1) Νόμπελ Ιατρικής (1) Νόσοι (1) Νόσος (1) Νόσος Κινητικού Νευρώνα (1) Ξένες γλώσσες (1) Ξενώνες (1) Ξηροί καρποί (1) Ξυλοδαρμοί (1) ΟΑΕΔ (2) Ογκολογία (35) Οδηγίες (4) Οδοντιατρική (11) Οδοντοφυία (2) Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα (1) Οικισμοί (1) Οικογένεια (9) Οικογενειακές Σχέσεις (32) Οικολογία (1) Οικονομία (1) Οικονομικά (1) Οικονομική Κρίση (24) Οισοφάγος (1) Οισοφαγίτιδα (1) Ολοκλήρωση (1) Ομάδα αίματος (1) Ομιλία (6) Ομορφία (1) Ομοφυλοφιλία (1) Ομπάμα (1) Ομφάλιο αίμα (1) Ομφάλιος λώρος (1) Ονυχοφαγία (1) Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (1) Οπτική Αντίληψη (1) Οπτικοκινητικός Συντονισμός (1) Οπτικό Σύνδρομο Υπολογιστών (1) Οργάνωση (2) Οργανισμός (2) Οργασμός (2) Ορθοπεδική (55) Ορθοστασία (1) Ορισμός (5) Ορμόνες (1) Οστά (2) Οστεοαρθρίτιδα (4) Οστεοπενία (1) Οστεοπόρωση (3) Οστική πυκνότητα (1) Οσφυαλγία (6) Ουρηθρίτιδα (1) Ουρολογία (2) Ουροποιητικό (1) Οφέλη (21) Οφειλές (7) Οφθαλμογία (1) Οφθαλμολογία (20) Οφθαλομολογία (3) Πάγκρεας (3) Πάρκινσον (9) Πάσχα (6) Πέλμα (1) Πέλματα (1) Πένθος (1) Πίστη (5) Παγίδες (1) Παγκόσμια Ημέρα (6) Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας (1) Παγκόσμιο Πρόβλημα (1) Παγωμένος ώμος (2) Παθήσεις (4) Παθήσεις χεριού (1) Παθητικό Κάπνισμα (1) Παθολογία (110) Παθολογικό Ιατρείο (1) Παιδί (36) Παιδίατρος (1) Παιδεραστία (1) Παιδιά (198) Παιδιατρική (118) Παιδική εγκληματικότητα (1) Παιδική ηλικία (2) Παιδική Παχυσαρκία (2) Παιδική Σκολίωση (1) Παιδικοί Σταθμοί (1) Παιδικό άγχος (2) Παιδικό άσθμα (5) Παιδικός καρκίνος (1) Παιδικός σταθμός (1) Παιδοκαρδιολογία (1) Παιδοκαρδιολόγος (2) Παιδοφιλία (2) Παιδοψυχιατρική (15) Παιδοψυχολογία (22) Παιχνίδι (5) Παιχνίδια (2) Παλίνδρομη Κύηση (2) Παναγία (1) Πανελλήνια Ημέρα (1) Πανελλήνιες (1) Πανεπιστήμιο (1) πανσέληνος (1) Παντζάρι (1) Παράνοια (1) Παράνομες συνταγές (1) Παράταση (1) Παρέλαση (1) Παρέμβαση (1) Παρακολούθηση (1) Παρακουλούθηση (1) Παραλία (1) Παρανομία (1) Παραπληγία (1) Παρενέργειες (1) Παρορμητικότητα (1) Παροχές (3) Πασατέμπο (1) Πατέρας (8) Πατρότητα (1) Παυσίπονα (2) Παχυσαρκία (24) Παχύ Έντερο (3) Πείνα (1) Πεζοπορία (1) Πειθαρχία (2) Πειράματα (2) Περίεργες Συνταγές (1) Περίοδος (2) Περιβάλλον (1) Περικοπές (6) Περιφέρεια (1) Περιφεριακά Ιατρεία (1) Περπάτημα (5) Πιλάτες (1) Πιπίλα (3) Πιστοποίηση (1) Πλακούντας (1) Πλαστά χάπια (1) Πλαστική και γναθοχειρουργική (1) Πλαστική προσώπου (1) Πλαστική Χειρουργική (11) Πλατυποδία (1) Πληγές (1) Πληροφορίες (1) Πληρωμές (3) Πνευμονία (2) Πνευμονική υπέρταση (1) Πνευμονολογία (1) Πνιγμός (1) Ποδήλατο (4) Ποδηλασία (3) Ποδηλατοδρομία (1) Ποδηλατοπορεία (1) Ποδική Καμάρα (1) Ποδοκνημική (2) Ποιότητα ζωής (7) Ποιότητα Σπέρματος (1) Πολιομυελίτιδα (1) Πολιτικές Αντιλήψεις (1) Πολιτική Προστασία (1) Πολλαπλή Σκλήρυνση (3) Πολυκυστικές Ωοθήκες (2) Πολυνομοσχέδιο (1) Πολύποδες (1) Πονοκέφαλος (11) Πονόλαιμος (2) ΠΟΥ (1) Πράξη (1) Πράσινο Τσάι (2) Πρήξιμο (2) Πραγματικότητα (1) Πρεσβυωπία (1) Προαγωγή (1) Προβλήματα (1) Προγεννητικός Έλεγχος (4) Προγραφή (1) Προδιάθεση (1) Προδιαβήτης (1) Προειδοποίηση (1) Προετοιμασία (2) Προεφηβία (2) Προθέρμανση (2) Προληπτικά Μέτρα (1) Προληπτικές Εξετάσεις (2) Προμηθευτές (1) Προνιακά Επιδόματα (3) Προοπτική (1) Προπόνηση (1) Προπόνηση δύναμης (1) Προσδόκιμο Ζωής (2) Προσθετικά μέλη (1) Προσλήψεις (4) Προσπελασιμότητα (1) Προστάτη (1) Προστάτης (5) Προστασία (3) Προσωπικό (1) Προσωπικότητα (3) Προσόντα (1) Προυπηρεσία (1) Προφυλάξεις (2) Προφυλακτικά (1) προφύλαξη (1) Προωρότητα (3) Πρωινή Γυμναστική (1) Πρωινό (2) Πρωτάθλημα (1) Πρωτεΐνη (1) Πρωτεινες (2) Πρόγνωση (5) Πρόγραμμα (2) Πρόκληση (1) Πρόληψη (40) Πρόσθιος Χιαστός σύνδεσμος (1) Πρόσωπο (1) Πρώιμη Εφηβεία (1) Πρώτες Βοήθειες (15) Πρώτες βουτιές (1) Πρώτος χρόνος (1) Πτολεμαίδα (19) Πωλήσεις (1) Πόθεν Έσχες (2) Πόλεις (1) Πόλεμος (1) Πόνος (18) Πόνος στο στήθος (2) Πόνος στο στομάχι (1) Ρήξη (1) Ρήξη Έσω Μηνίσκου (1) Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού (2) Ραγάδες (1) Ραδιενεργές εκπομπές (1) Ραδιομαραθώνιος (1) Ραιβογονία (1) Ραντεβού (1) Ραχήλ Μακρή (1) Ρεκόρ (1) Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (5) Ρινίτιδα (1) Ρινική Συμφόρηση (1) Ρινοπλαστική (1) Ρινορραγία (1) Ρομποτική χειρουργική (1) Ρομπότ (1) Ρουχισμός (2) Ροφήματα (1) Ροχαλητό (1) Ρόδι (2) Ρόδος (1) Ρόλοι (1) Ρύπανση (2) Σάουνα (1) Σίτιση (3) Σακχαρώδης Διαβήτης (3) Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 (1) Σαλάτες (1) Σαριλουμάμπη (1) ΣΕΑ (1) ΣΕΑ Κοζάνης (2) ΣΕΓΑΣ (1) Σεισμοί (1) Σεμινάρια (1) Σεξ (6) Σεξ-Σχέσεις (30) Σεξουαλικές Σχέσεις (4) Σεξουαλική παρενόχληση (1) Σεξουαλική Υγεία (1) Σεροτονίνη (1) Σιάτιστα (5) Σιδεράκια (1) Σιδηροπενική αναιμία (1) Σκάι (1) Σκελετική Υγεία (1) Σκευάσματα (1) Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (9) Σκολίωση (2) Σκορπιός (1) Σκωληκοειδίτιδα (2) Σνακ (1) Σοβαρές ασθένειες (1) Σοκολάτα (4) Σουβλάκι (1) Σούπερ Μάρκετ (2) Σπάνιες Παθήσεις (2) Σπάρτακος (4) Σπέρμα (2) Σπίλες (1) Σπίλους (1) Σπίτι (1) Σπαστικό ραιβόκρανο (1) Σπατάλες (2) Σπερματέγχυση (1) Σπερματοζωάρια (5) Σπιλές (1) Σπονδυλική στήλη (3) Σπορ (1) Στάδια (3) Στάση Ζωής (1) Στάση Σώματος (1) Στήθος (2) Στίγμα (2) Στατίνες (1) Στατιστική (7) Σταφύλι (1) Στεναχώρια (1) Στερητικά Συμπτώματα (1) Στεφανιαία Νόσος (3) Στομάχι (5) Στοματική Υγιεινή (4) Στοματικό Σεξ (1) Στοργή (1) Στραβισμός (1) Στρατηγική (1) Στρες (5) Στυτική Δυσλειτουργία (4) Στόμα (1) Συγγενής Υποθυρεοειδισμός (1) Συγγενείς (1) Συγνώμη (1) Συγχώνευση (3) Συκώτι (1) Συμβίωση (1) Συμβουλές (9) Συμβουλευτική Γονέων (1) Συμβουλευτική Ψυχολογία (1) Συμπεράσματα (1) Συμπεριφορά (14) Συμπληρώματα Διατροφής (1) Συμπτωματολογία (3) Συμπτώματα (24) Συμφωνίες (1) Συνέδρια (1) Συνέπειες (2) Συναίσθημα (1) Συναίσθηση (1) Συναισθήματα (8) Συναισθηματική Κατάσταση (1) Συναισθηματική νοημοσύνη (1) Συναντήσεις (1) συναυλία (3) Συνδιαμονή (1) Συνδυασμοί (1) Συνταγογράφηση (1) Συστάσεις (1) Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (1) Συστολική (1) Συχνότητα (14) Σχέδιο (1) Σχέσεις (10) Σχεδιασμός (1) Σχιζοφρένεια (3) Σχιζοφρένια (3) Σχολείο (9) Σχολικέες επιδόσεις (1) Σχολική Άρνηση (1) Σχολική Ετοιμότητα (4) Σχολική Τσάντα (1) Σχολικός εκφοβισμός (2) Σωματείο Γονέων (1) Σωματική Άσκηση (2) Σωματική Τιμωρία (1) σωματική υγεία (2) Σωματικό Βάρος (12) Σωματικός Βάρος (1) Σωματογνωσία (1) Σόγια (1) Σύζυγος (1) Σύλληψη (3) Σύλληψη μολυβιού (2) Σύλλογος Γρεβενιωτών Κοζάνης (1) Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών (7) Σύλλογος Καρκινοπαθών Κοζάνης (1) Σύνδεσμοι (1) Σύνδρομα (5) Σύνδρομο Angelman (1) Σύνδρομο Cushing (1) Σύνδρομο Down (5) Σύνδρομο Sotos (1) Σύνδρομο Tourette (1) Σύνδρομο Williams (1) Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (1) Σύνταξη (1) Σώμα (3) Τάσεις (6) Τάσεις Αυτοκτονίας (1) Τέστ Παπ (1) Τέχνη (2) Ταμεία (1) Ταμπού (1) Ταξίδι (3) Ταξίδια (1) Τατουάζ (3) ΤΕΙ (2) ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (1) Τεμπελιά (1) Τενοντίτιδα (2) Τεστ (8) Τεστ αίματος (1) Τεστ Παπ (2) Τετραπληγία (1) Τεχνητά μέλη (1) Τεχνητή Αναπνοή (1) Τεχνητή Καρδιά (3) Τεχνητοί Οφθαλμοί (1) Τζάκια (1) Τζόγος (1) Τηγανιτές πατάτες (1) Τηλεόραση (6) Τικ (1) Τιμές (2) Τιμολόγηση (1) Τιμωρία (3) Τοκετός (12) Τομείς Παρέμβασης (1) Τοπική αυτοδιοίκηση (1) Τοποθετήσεις (1) Τουαλέτα (2) Τράπεζα (1) Τράχηλος (1) Τρέξιμο (4) Τρίτες χώρες (1) Τρίτη ηλικία (1) Τραυλισμός (2) Τραυματισμός (3) Τριχοφυία (1) Τροφές (4) Τροχαία (2) Τρόφιμα (1) Τσάι (1) Τσίπουρο (1) Τσεκ Απ (1) Τσιμπήματα (1) Τσοτύλι (2) Τσούχτρες (1) Τύφλωση (1) Υγεία (53) Υγιεινή (5) Υγιεινή Διατροφή (1) Υγρά (2) Υδατάνθρακες (3) Υπέρταση (9) Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία (1) Υπερηχογράφημα (1) Υπερθυρεοειδισμός (2) Υπερκινητικότητα (3) Υπερκόπωση (1) Υπερπροστασία (1) Υπερφαγία (2) Υπηρεσίες (1) Υποβάθμιση (1) Υπογονιμότητα (4) Υποθυρεοειδισμός (1) Υπολογιστές (1) Υποσιτισμός (1) Υπουργείο (1) Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (1) Υπουργείο Οικονομικών (2) Υπουργείο Υγείας (19) Υπουργός (1) Υπουργός Υγείας (3) Υπόταση (1) Φάρμακα (32) Φάρμακο (2) Φαγητό (3) Φακελάκι (1) Φακοί επαφής (2) Φαλάκρα (2) Φαντασία (1) Φαρμακεία (4) Φαρμακείο (1) Φαρμακολογία (1) ΦΕΚ (1) Φθειρίαση (1) Φθινόπωρο (3) Φιλί (1) Φιλία (3) Φιλανθρωπία (3) φιλανθρωπικός σκοπός (1) Φινγκολιμόδη (1) Φλεγμονές (1) Φλεγμονή (1) Φλυαρία (1) Φλώρινα (9) Φοβίες (2) Φοιτητές (1) Φορολογία (1) Φροντίδα (5) Φροϋδική θεωρία (1) Φρούτα (2) Φτώχεια (1) Φυλακισμένοι (1) Φυματίωση (2) Φυσήματα (1) Φυσική δραστηριότητα (1) Φυσική κατάσταση (2) Φυσικοθεραπεία (37) Φυσικοθεραπείες (1) Φυσιολογικό βάρος (1) Φυσιολογικός Τοκετός (1) Φυτικά λιπαρά (1) Φυτικές ίνες (2) Φόβοι (1) Φόβος (4) Φόρμα (1) Φύση (2) Χαλάρωση (2) Χαμόγελο (2) Χαμόγελο του παιδιού (2) ΧΑΠ (1) Χαρά (4) Χαρτογράφηση (3) Χειμώνας (1) Χειρουργείο (9) Χειρουργική (26) Χημεία (1) Χημειοθεραπεία (2) Χημικές ουσίες (2) Χολερυθρίνη (1) Χοληστερίνη (6) Χοληστερόλη (5) Χονδροκύτταρα (1) Χορτοφαγία (1) Χρέη (1) Χρέωση (1) Χρήματα (1) Χρήση (2) Χρήση Κινητού (2) Χρήστες (1) Χριστούγεννα (5) Χρυσή Αυγή (2) Χρωμοσωμικές ανωμαλίες (2) Χρωμοσώματα (2) Χρόνια Κόπωση (3) Χρόνια Νοσήματα (1) Χρόνια νόσος (1) Χρόνιες Παθήσεις (1) Χρόνιος πόνος (2) Χρόνος (2) Χυμοί (1) Χυμός (1) Χωρισμός (1) Χόνδρος (1) Ψάρι (1) Ψέματα (4) Ψείρες (1) Ψευδάργυρος (1) Ψηφιακή (1) Ψυχαγωγικές Δραστηριότητες (1) Ψυχανάλυση (1) Ψυχαναγκασμοί (1) Ψυχιατρική (60) Ψυχικά Ασθενείς (1) Ψυχικές διαταραχές (1) Ψυχικές παθήσεις (2) Ψυχική υγεία (10) Ψυχογενής Ανορεξία (1) Ψυχοθεραπεία (4) Ψυχοκινητική Ανάπτυξη (2) Ψυχοκινητικότητα (1) Ψυχοκοινωνική Υγεία (1) Ψυχολογία (213) Ψυχολογικά Αίτια (1) Ψυχολογικές διαταραχές (1) Ψυχοσεξουαλικότητα (1) Ψυχοσωματική Υγεία (2) Ψυχοτρόπες ουσίες (1) Ψυχωσωματικά (3) Ψυχόδραμα (1) Ψυχώσεις (1) Ψωμί (2) Ψωρίαση (1) Ψώνια (1) Ω3 Λιπαρά (1) Ωμοφαγία (1) Ωοθήκες (1) Ωράριο (1) Ωτοπλαστική (1) Ωτορινολαρυγγολογία (2) Ωφέλη (1) Ωχρά Κηλίδα (1) Όγκοι (1) Όνειρα (2) Όραση (9) Όρεξη (1) Όρια (1) Όρχεις (1) Όσπρια (1) Ύδρευση (3) Ύπνος (25) Ύφεση (1) Ώμος (1)
 
1 2 3 4 5 6 7 8 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...